
Çevreci Sivil Toplum ve Siyaset: Ege Bölgesi Örneği
Çevre bir siyaset meselesi midir? Yoksa siyasetin ve siyasi partilerin üzerinde bir konu olarak mı görülmeli? Gramsci’ye göre egemen sınıflar toplum üzerindeki hegemonyalarını sadece zorlama yoluyla değil, geniş kitlelerin rızasını da kazanarak yürütürler. Toplumun çevre konusunu politik veya apolitik, estetik ve teknik bir konu olarak görüp görmediği, çevre sorunlarıyla ilgili karar almanın nasıl formüle edildiğini etkiler. Peki çevreci sivil toplum, çevre konusunun apolitik bir mesele olmasına rıza gösteriyor mu? Bu araştırma projesi, Türkiye’nin Ege Bölgesi’ndeki çevresel sivil toplumun çevreyi siyasi bir mesele olarak algılayıp algılamadığını araştırmaktadır. Ayrıca bu örgütlerin Türkiye’deki siyasi partilerle olan ilişkilerini de incelemektedir. Bu araştırma, Ege Bölgesi’ndeki 308 çevre sivil toplum kuruluşuna gönderilen bir anket aracılığıyla hem çevrecilerin çevre sorunlarına bakış açısını hem de ülkedeki çevreciler ve siyasi partiler arasındaki ilişkileri aydınlatmayı amaçlamaktadır.
Bu araştırma, daha önce gerçekleştirilen “Ege Bölgesi’de Çevreci Sivil Toplumun Gelişimi ve Etkinliği” başlıklı araştırma projesinin devamı niteliğindedir.
Araştırmacılar
Çıktılar
24 Haziran 2022’de çevreci sivil toplum kuruluşlarının ve çevre politikası üzerine çalışan akademisyen ve öğrencilerin katıldığı bir çalıştay düzenlenmiştir. Araştırma kapsamında düzenlenen anketin temel bulgularını da içeren çalıştay sonuç raporu şu linkte bulunabilir: 24 Haziran 2022 Çalıştay Raporu