Konferans Çağrısı: Doğu Akdeniz’de Asyalı Güçler

(14:00-23:00 UTC+8, Guangdong)

(07:00-16:00 UTC+1, Londra)

Özet Kitapçık

Çince versiyonu için buraya tıklayın

Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi, Guangdong Finans ve Ekonomi Üniversitesi Uluslararası İşletme Okulu ve Doğu Londra Üniversitesi Devletler, Piyasalar ve İnsanlar Araştırmaları Merkezi (STAMP), “Doğu Akdeniz’de Asya Güçleri” konulu ortaklaşa düzenlenen konferansı duyurmaktan mutluluk duyar.

Yeni çok kutuplu dünya düzeninde Doğu Akdeniz için önemli sonuçları olan çeşitli dönüşümler yaşanıyor. Bölge, birçok yerel, bölgesel ve küresel aktörün katılımıyla çok yönlü çatışmalarla istikrarsızlaştırılıyor. Çağdaş parçalanmalara ek olarak, hızla değişen küresel çerçeve, bölgedeki ittifakları ve güç dengesini sürekli olarak değiştiriyor. Arap ayaklanmalarının sonuçları, Suriye İç Savaşı, COVID-19 salgını, sürekli göç hareketleri, Irak ve Libya’daki şiddet döngüleri, Türkiye ile Mısır arasındaki sorunlar, iç karartıcı sosyo-ekonomik baskılar, birçok ülkede ekonomik kriz ve yükselen dini hareketler bölgenin dönüşümlerinin geleceği hakkında karışık hisler ve sonuçlar doğuruyor. Bununla birlikte, 2010’ların ortalarında yakın zamanda bölgede başlatılan “Kuşak ve Yol Girişimi” ve Çin ile ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Çin, Akdeniz bölgesinden de geçerek Doğu Asya’nın Avrupa’ya bağlantısını teşvik etmek için büyük bir kara ve deniz girişimi üstleniyor. Bununla birlikte, 2010’lardan bu yana Doğu Akdeniz’de enerji kaynaklarının keşfedilmesi, deniz bölgelerinin sınırlandırılması, ulaşım yolları ve enerji politikaları üzerinde artan gerilimlere yol açmıştır. Bölgenin iklim değişikliğine karşı olağanüstü kırılganlığına ve kapsamlı yenilenebilir enerji kaynaklarına rağmen, petrol ve gaz rezervleri üzerindeki rekabet devam etmekte ve birçok çatışma yaratmaktadır.

Bu nedenle, bölge çeşitli jeopolitik zorlukları temsil ediyor ve ayrıca özellikle uluslararası katılıma açık. Bu konferans ve özel sayı, kritik jeopolitik, politik ekonomi ve politik ekoloji perspektifleri aracılığıyla Asya güçlerinin bölgedeki rolüne odaklanacaktır. Çin, Rusya, Hindistan, İran, Güney Kore, Japonya gibi Asya güçlerinin Doğu Akdeniz’deki angajmanı eleştirel merceklerden incelenecektir.

Potansiyel araştırma odağı şunları içerebilir:

Asyalı güçler ile Doğu Akdeniz’deki aktörler arasındaki ilişkiler nasıl gelişti?

Hangi tür ilişkiler – örn. Güney-Güney işbirliği, yeni bağımlılık biçimleri vb. – gerçekleşiyor mu?

Doğu Akdeniz’de Kuşak ve Yol Girişimi’nin ekonomi politiği nasıl açıklanır?

Bölgedeki Çin yeşil yatırımlarının politik ekolojisi nedir?

Japonya ve Güney Kore’nin bölge ile angajman tonu nasıldı?

Yazarlar için Talimatlar:

Araştırmacılar 5 anahtar kelime ile birlikte bir özet (en fazla 300 kelime) [email protected] ve [email protected] adreslerine gönderebilirler. Gönderiler ayrıca yazarın unvanını, tam adını, ilişkisini ve mevcut konumunu içermelidir. Tüm özetler, son teslim tarihinden sonraki iki hafta içinde gözden geçirilecektir. ISBN numaralı özet kitapçığı hazırlanacaktır. Tüm sunum yapanlara ayrıca bir sunum sertifikası verilecektir.

*Balkan ve Yakın Doğu Araştırmaları Dergisi’nin özel bir sayısında yayınlanmak üzere bazı makaleler değerlendirilecektir.

Konferans Tarihi: 24 Eylül 2021

Bildiri Özeti Son Gönderim Tarihi: 22 Ağustos 2021

Tema: Asya Güçlerinin Doğu Akdeniz’deki Angajmanları

Açılış Konuşması: “Doğu Akdeniz’de Devlet Rekabeti ve Sermaye Birikim Rejimleri” Prof. Vassilis Fouskas

Bildiri Özetleri için Adres: [email protected] ve [email protected]

Konferans Ücreti: Konferansa katılım ücretsizdir.

Yer: Çevrimiçi

Dil: İngilizce

Çince Versiyon: Bu sayfanın Çince versiyonu için lütfen buraya tıklayınız.

Bilim Kurulu: Prof. Qingan (Angus) Huang, Prof. Emre İşeri, Dr. Defne Gönenç